Ananije Simonović

Ananije Simonović, pravnik u penziji, rođen 1928. godine, u selu Osrecima, Donja Morača, Crna Gora.

Radni vijek je uglavnom proveo u državnim organima i društveno političkim organizacijama SR Crne Gore, radeći na pravno-administrativnim poslovima.

Bavi se publicistikom, zemljoradnjom u svom rodnom kraju, planinarstvom, i aktivnostima u SUBNOR i Antifašista Crne Gore.

Živi u Podgorici, oženjen je, ima dva sina i četvoro unučadi ...OPŠIRNIJE
Ananije Simonović Ananije Simonović Ananije Simonović
NOVINE:


29.11.2020. - Vijesti
Virtuelni praznik države koje odavno nema
“DANAS JE DAN REPUBLIKE” - 29. NOVEMBAR, 77 GODINA NAKON JAJCA. Dok je za neke 29. novembar dan kada je formirana najprosperitetnija država koja je postojala na ovim prostorima, neki ga smatraju pobjedom komunističkog totalitarizma i dan-danas je povod za rasprave o njegovom istinskom značaju.
Nekadašnja Titova pionirka Dragica Simonović slavila je svaki Dan Republike u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Imala je šest godina kada se završio Drugi svjetski rat i za nju je, kao i za većinu stanovnika socijalističke Jugoslavije, to je bio najveći državni praznik.

Kompletan članak >>>
25.08.2018.
U OSRECIMA SE IGRAO TANGO UZ MUZIKU IZ "ČEŠLJA"
Ananije Simonović, najstariji mještanin sela podno vrh Tali, čuvar kolektivnog sjećanja na minula vremena.


Kompletan članak >>> (PDF)
26.02.2015. - Pobjeda
"Vijećnik" u devetoj deceniji
Gotovo da danas u Crnoj Gori nema boračke svetkovine na kojoj nećete sresti Anananija Simonovića. Nedavno je bio najstariji "vijećnik" u delegaciji boraca i antifašista iz Crne Gore na obilježavanju godišnjice AVNOJ-a u istorijskom Jajcu. Ratnik, graditelj, hroničar...


Kompletan članak >>> (PDF)
31.03.2013. - Pobjeda
Iz bilježnice reportera: „Brigadir sam, tim se dičim…“
Danas je 1. april – Dan omladinskih radnih akcija. Danas će u domovima mnogih crnogorskih akcijaša-veterana ponovo „zaplamtjeti“ logorske vatre, dizaće se i spuštati jugoslovenska trobojka, oriće se brigadirske pjesme i gromoglasno „o-ruk“, koje se skoro pet decenija moglo čuti „od Vardara pa do Triglava…“


Kompletan članak >>>
18.10.2012. - Vijesti
Sjećanja na ratne užase: Nakon pohare četnika jeli i koru lipovu
Simonović je nosilac Medalje zasluga za narod, Ordena rada sa zlatnim vijencem, a nedavno mu je uručena medalja kao nosiocu Partizanske spomenice.Ananije Simonović iz sela Osredaka u Donjoj Morači imao je 14 godina kada je izbio čuveni trinaestojulski ustanak.
Već sa 15 godina, bio je komandant pionirske čete, koja je pomagala partizanima i narodu, prikupljala hranu i druge potrepštine, a mali kuriri nosili su i poštu.

Kompletan članak >>>
07.12.2008. - Pobjeda
Ća su pusti Alpi kontra Bjelasice
Zašto Kolašin ne može bez planine
Ideja u pahuljice su se poklopile i sjedinile, Kolašinu se najavio i desio snijeg. Bjelina pahuljica je postala dio urbanih adresa, kojima je, sve do prije nekoliko dana, "šetala" Miholjska jesen


Kompletan članak >>> (PDF)
02.04.2006. - Pobjeda
Jednom brigadir - vazda brigadir
Juče je u mnogim mjestima u Crnoj Gori obilježen Prvi april - Dan omladinskih radnih brigada. Doduše , velikih zvaničnih proslava je sve manje, ali u domovima i srcima starih brigadira i akcijaša on nikad neće biti zaboravljen. Njima su još svježe uspomene na ono doba poleta, zajedničke pjesme i omladinskog "o-ruk", na vrijeme neopisivog entuzijazma, vidanja rana i izgradnje nekadašnje Jugoslavije.


Kompletan članak >>> (PDF)
24.10.2005. - Pobjeda
PLANINA TALI - Prkosi vjekovima
Tali se nalaze u sredini moračkih i rovačkih planina Maganika, Stošca, Kape, Lole i Javorja na desnoj obali Morače, iznad sela Osredaka. Vrh Tali je visok 2.063 metra, a naglo se uzdiže od rijeke Morače, sa oko 300 metara nadmorske visine sa usponom od 90do 95 procenata.


Kompletan članak >>> (PDF)
April 1996. - KON
Kako smo čistili snijeg 1954. godine
Održavanje puteva u Srezu kolašinskom 1954. godine, ka i izgradnju seoskih puteva, obavljala je Uprava za puteve, kao sastavni dio uprave Sreskog narodnog odbora. Predsjednik Odbora bio je dobri i vrijedni Vlado Lazarević, a ja sekretar..


Kompletan članak >>> (PDF)
15.04.1954. - Omladinski pokret
Omiljen među omladinom
Ananije Simonović je takođe jedan od onih omladinaca koji su još u danima rata stupili u redove omladine i koji su i do danas ostali njeni primjerni članovi i rukovodioci.


Kompletan članak >>> (PDF)
Ananije Simonović | 2014 All rights reserved